Assalamualaikum....hari ini saya nak kongsikan 1 resipi kuih seri ayu yang selalu saya buat...penyediaannya sangat mudah & cepat...dapat lebih kurang 35-40 biji. Banyak kan...=). Bahan-bahannya takdelah banyak sgt...jom kita lihat di bawah;
Bahan-bahan:
2 biji telur (saiz biasa pun dah cukup)
1 cawan gula (saya guna 3/4 cawan - kurangkan manis)
1 sudu teh ovalette
1 cawan santan
pati pandan @ pewarna hijau
2 cawan gandum
Topping:
1-2 cawan kelapa parut (putih)
garam & gula secukup rasa
sedikit gandum
Cara-cara:
1. Pukul telur bersama gula hingga kembang.
2. Kemudian, masukkan ovalette dan pukul lagi sampai kembang@putih.
3. Masukkan santan dan pati pandan, kacau sebati.
4. Masukkan gandum sedikit demi sedikit, sambil mengacau adunan agar betul-betul sebati.
5. Untuk topping, gaulkan kelapa parut putih bersama sedikit gula & garam (secukup rasa) serta sedikit gandum.
6. Isikan kelapa parut td ke dalam setiap acuan, tekan sedikit agar padat. Kemudian, kukus sekejap dalam pengukus.
7. Pastikan air dalam pengukus telah mendidih terlebih dahulu sebelum dimasukkan kelapa parut & adunan. Jika menggunakan pengukus Steam It Tupperware Brands, pastikan ada air dlm kuali mengikut water level yang telah ditetapkan..dan pastikan air dlm kuali telah mendidih terlebih dahulu.
7. Pastikan air dalam pengukus telah mendidih terlebih dahulu sebelum dimasukkan kelapa parut & adunan. Jika menggunakan pengukus Steam It Tupperware Brands, pastikan ada air dlm kuali mengikut water level yang telah ditetapkan..dan pastikan air dlm kuali telah mendidih terlebih dahulu.
8. Masukkan adunan tersebut ke dalam acuan...dan kukus selama lebih kurang 7 minit.
9. Sedia untuk dihidangkan. Selamat Mencuba =)